DE 7 principes
van the school for
moral ambition

Onze beweging is gegrondvest op zeven principes. Deze beschrijven de manier waarop wij de wereld drastisch willen verbeteren – en vormen de leidraad bij al onze beslissingen.

We geloven dat bewustzijn wordt overschat

We erkennen dat we tot de meest bevoorrechte mensen behoren in de geschiedenis van de mensheid.

We weten dat we enorme kansen hebben om een verschil te maken. We geloven dat bewustzijn wordt overschat en wijzen niet met de vinger naar anderen. We zijn ambitieus, maar met onze eigen definitie van succes: we willen zo veel mogelijk goeddoen.

We willen buitengewoon veel impact maken

We streven niet slechts naar verandering, maar naar transformatieve impact.

We weten dat we prioriteiten moeten stellen en richten ons op omvangrijke, onderbelichte en oplosbare wereldproblemen. Tegelijkertijd zijn we op ons hoede voor de ‘measurability bias’: niet alles wat telt, kan worden geteld. In die gevallen doen we ons best om een zo robuust mogelijke ‘theorie van verandering’ te construeren.

We willen onze morele kring vergroten

We beschouwen alle wezens met bewustzijn als leden van onze morele kring. Ze zijn allemaal uniek en waardevol, en hebben een onvoorwaardelijk recht om te bestaan en te floreren.

Daarom willen we ons mededogen verbreden, en zo veel mogelijk mensen en dieren helpen. In navolging van de abolitionisten en de suffragettes proberen we de grenzen van onze morele kring te verleggen. We geven ook om toekomstige generaties van mensen en dieren, en proberen om goede voorouders te zijn.

We cultiveren een nieuwsgierige levenshouding

We streven ernaar de wereld te zien zoals hij werkelijk is, niet hoe we zouden willen dat hij is. We zijn ‘epistemisch nederig’: de werkelijkheid is ingewikkeld en er is veel wat we niet weten of waar we niet zeker van zijn.

We cultiveren een nieuwsgierige en onderzoekende levenshouding, en we schamen ons niet om van mening te veranderen. Sterker nog, we helpen elkaar onze fouten toe te geven. We zijn niet bang om ons te onderscheiden van de massa, zelfs als onze prioriteiten en oplossingen vreemd lijken voor de rest van de samenleving.

We geloven in het goede in de mens

Ambitie gaat voor ons niet over afgunst en ressentiment. Het gaat over inspiratie en aanmoediging. We proberen het beste in elkaar naar boven te halen en we erkennen dat er een team nodig is om een verschil te maken.

We behandelen anderen niet als middel om een doel te bereiken, maar altijd als doel op zich. We vieren niet alleen de helden in de schijnwerpers, maar ook degenen die onvermoeibaar achter de schermen werken. We geloven dat iedereen een talent heeft en we moedigen eenieder aan om een moreel ambitieus leven te leiden.

We worden gedreven door puur enthousiasme

We worden niet gedreven door schuldgevoelens, maar door puur enthousiasme. We zijn dankbaar dat we de wereld mogen verbeteren en iets kunnen achterlaten wat ertoe doet.

Tegelijkertijd geloven we dat er veel meer is in het leven dan werk en ambitie. We hebben ook onze geliefden, hobby’s en andere interesses. We willen een rijk en veelzijdig leven leiden, niet alleen om onze ambitie te verduurzamen, maar ook als doel op zich.

We zijn vastbesloten om niet op te geven

We begrijpen dat onze reis een marathon is, geen sprint. We beseffen dat onze missie jaren, decennia of zelfs ons hele leven kan duren.

Van de 68 vrouwen die bijeenkwamen op de eerste conventie voor vrouwenrechten in het dorpje Seneca Falls, in 1848, leefde er slechts 1 lang genoeg om het stemrecht voor vrouwen mee te maken. We weten dat er moeilijke tijden voor ons liggen, tijden waarin al onze inspanningen tevergeefs lijken. Op die momenten van twijfel zullen we onszelf eraan herinneren dat we slechts een klein onderdeel zijn van een veel grotere beweging. En dat we op een dag de fakkel mogen doorgeven aan de volgende generatie van morele pioniers.