Veelgestelde vragen

Of je nu nieuwsgierig bent naar onze stichting, de Circles of andere manieren waarop je betrokken kunt raken, hier vind je de informatie die je nodig hebt. Als je vraag er niet bij staat, neem dan gerust rechtstreeks contact met ons op. We zijn er om je te helpen op weg naar een leven met meer betekenis en morele ambitie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Voor algemene vragen die niet in de FAQ worden beantwoord, kun je rechtstreeks contact met ons opnemen via info@moralambition.org. Voor vragen over de Circles, stuur ons een bericht via circle@moralambition.org.

Voor klachten kun je het beste direct contact opnemen met The School for Moral Ambition via info@moralambition.org.

Wat tof dat je een idee hebt om samen de beweging te versterken! Deel je gedachtes via dit formulier.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Linkedin.

Deze knop volgt op korte termijn!

Het beste wat je kunt doen is het beginnen van een eigen Moral Ambition Circle. Daarmee vergroot je de gemeenschap van mensen die werk willen maken van hun idealen!

Wil je op een andere manier bijdragen? Deel dat dan via dit formulier. We zoeken regelmatig mensen die ons willen helpen met uiteenlopende vraagstukken. Houdt ook onze vacaturepagina in de gaten. Hier publiceren we ook vacatures voor vrijwilligers.

We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden voor zo’n tour. Houdt de kanalen van Rutger en De Correspondent Uitgevers in de gaten voor updates hierover.

Ja, er is een audioboek beschikbaar en overal te koop. Bijvoorbeeld in de kiosk van De Correspondent of op de website van je lokale boekhandel.

Voor inhoudelijke vragen of opmerkingen over het boek kan je mailen naar post@decorrespondent.nl.

Alle royalty’s van het boek en van de lezingen die Rutger Bregman over het boek geeft, gaan naar The School for Moral Ambition​​.

Je kunt het boek kopen bij jouw favoriete verkooppunt voor boeken. Bijvoorbeeld in de  kiosk van De Correspondent of bij je lokale boekhandel.

Fins: oktober 2024

Duits: 12 november 2024

Engels (UK/US): voorjaar 2025

Frans: september 2025


De publicatiedata van andere edities staan nog niet vast. De vertaalrechten zijn inmiddels aan 17 landen verkocht.

We expect the English translation in the spring of 2025

Voor bijdragen aan lezingen of evenementen raden we je aan ons te mailen op info@moralambition.org. 

We hebben ons beleidsplan conform de ANBI-regels gepubliceerd op onze website moreleambitie.nl. Hier zullen later ook jaarverslagen worden gepubliceerd. Daarnaast zijn we van plan podcasts te maken en artikelen te schrijven over moreel ambitieuze mensen die je kunt vinden op onze website.

We hebben onze zeven grondbeginselen. Deze zijn leidend voor hoe we met elkaar om willen gaan.

We hebben als doel een wereldwijde beweging te bouwen en zoeken actief naar internationale uitbreiding en samenwerking. We hebben echter geen officiële banden met internationale organisaties of programma's.

We dragen bij aan duurzaamheid en milieubescherming door het bevorderen van carrières en projecten die een positieve impact hebben op deze gebieden. We kijken hierbij vooral naar deelgebieden die oplosbaar en onderbelicht zijn hier, zoals de voedseltransitie.

We nodigen scholen of onderwijsinstellingen uit om modules te ontwikkelen gebaseerd op ons gedachtegoed. We raden aan om eerst meer te leren over morele ambitie door het lezen van het boek Morele ambitie en door een Moral Ambition Circle te starten.

We houden ons aan de geldende wetgeving op dit gebied, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Verder gaan we zorgvuldig om met de persoonsgegevens van deelnemers en belanghebbenden.

Vanaf 2025 start The School for Moral Ambition een wereldwijde beweging, met als doel om ‘morele ambitie’ een bekend begrip te maken onder mensen in diverse sectoren over de gehele wereld. We willen op deze manier bijdragen aan een wereld waarin getalenteerde individuen werken aan de grootste uitdagingen van onze tijd.

We streven ernaar om mensen met talent in te zetten voor het oplossen van de grootste mondiale uitdagingen. Zie ook onze zeven grondbeginselen

Wij moedigen iedereen aan binnen hun eigen bedrijf of organisatie aan de slag te gaan met hun morele ambitie. Meer leren over morele ambitie  kan door het lezen van het boek Morele ambitie en door het meedoen aan de Moral Ambition Circles. Voor nu gaan we nog geen directe samenwerkingen aan, maar dit kan veranderen in de toekomst.

Op dit moment richten we ons op de Moral Ambition Circles, ons online platform en de fellowships. Meld je via onze homepagina aan op de nieuwsbrief en wordt als een van de eersten op de hoogte gesteld van volgende evenementen. 

The School for Moral Ambition moedigt het starten van 'Moral Ambition Circles' aan. Dit zijn groepen mensen die samenkomen om elkaar te steunen in de volgende stap naar een impactvolle carrière. De School for Moral Ambition biedt hulpmiddelen aan om deze Circles zelf te organiseren​​ op de website.

The School for Moral Ambition is een zelfstandige entiteit. Hoewel Rutger Bregman onder andere bekend is van zijn werk als schrijver voor De Correspondent, zijn het twee verschillende organisaties.

De voornaamste inkomstenbronnen van de stichting zijn donaties van een groep moreel ambitieuze ondernemers die onze missie ondersteunen. Rutger doneert alle inkomsten van de verkoop van zijn boek Morele ambitie en van zijn lezingen over morele ambitie.

Ons bestuur bestaat op dit moment uit Edmond Hilhorst, Heleen Dura - van Oord en Rutger Bregman​​. We zijn op zoek naar een ander bestuurslid ter vervanging van Rutger, die binnenkort uit het bestuur zal stappen. 

The School for Moral Ambition is opgericht door Rutger Bregman (schrijver van het boek Morele Ambitie), Julia van Boven (Community Director), Harald Dunnink (Creative Director) en Jan-Willem van Putten (Fellowship Director).

Op dit moment niet. Iedereen is uitgenodigd een Circle te starten. Ben jij een ervaren facilitator en zou je namens The School for Moral Ambition Circles willen begeleiden? Deel jouw interesse graag via dit formulier. Zodra wij zelf Circles aan gaan bieden weten we je te vinden!

Nee. Het Circle programma is met name ontwikkeld voor mensen die al werken. Wil jij als student ook deelnemen? We nodigen je uit het te proberen en horen graag hoe je het hebt ervaren! Deel je feedback hier.

We moedigen je aan om jouw eigen Circle te starten. Zo help je nog eens vijf tot zeven anderen om de stap te zetten naar een baan met impact. Daarnaast nodigen we je uit onderdeel te worden van onze LinkedIn groep. Hier delen we initiatieven om elkaar te vinden en versterken.

Ja! Er zijn enorm veel uitdagingen waar je aan kunt werken. Wanneer je deelneemt aan een Circle krijg je toegang tot alle materialen en aanbevelingen hiervoor. 

Het kan gebeuren dat er een conflict ontstaat binnen jouw Circle. We moedigen je aan om je in te zetten om de ander te begrijpen. Kan je nieuwsgierigheid inzetten om je in de ander te verplaatsen? Misschien lukt het je zo om de wens gelijk te krijgen op te schorten. Lukt het uiteindelijk niet om het conflict op te lossen? Vraag dan een onafhankelijke derde om te bemiddelen.

De feedback wordt gebruikt om de Circles te verbeteren. Sommige suggesties zullen we direct doorvoeren. Eind 2024 verwachten we een verbeterde versie van het programma te lanceren.

We zijn je heel dankbaar als je jouw ervaringen wilt delen. Dat kan via dit formulier. Op dit moment is de eerste versie van ons programma te vinden op de website. Door jouw feedback te delen help je ons om het programma te verbeteren.

Nee. Elk videoplatform dat break-out rooms en een chatfunctie kan faciliteren is geschikt. Voorbeelden zijn Zoom, Microsoft Teams en Google Meet.

Er is een uitgebreid curriculum dat door de school gratis wordt aangeboden. Het omvat een handleiding en slides voor alle zeven bijeenkomsten uit het programma. Dit programma vormt de basis voor de Circle bijeenkomsten. 

De Circles zijn gebaseerd op de “5 C’s”. Deze staan voor “Confidentiality, Commitment, Curiosity, Courage and Challenge”. Oftewel, vertrouwelijkheid, toewijding, nieuwsgierigheid, moed en uitdaging. In het programma sta je hier regelmatig bij stil en zijn er verschillende oefeningen verwerkt die de 5 C’s in de groep versterken.

We kiezen voor deze Engelse woorden, omdat ze allemaal met een ‘C’ beginnen. Zo kan je gemakkelijk naar deze principes verwijzen in het programma.

We hebben gekozen voor een model waarbij iedereen gratis toegang heeft tot alle materialen. Zo willen we de drempel om deel te nemen zo laag mogelijk maken.

Ja. Onze community is groeiende en er zullen steeds meer activiteiten en kansen ontstaan voor onze (oud-)deelnemers. We moedigen je aan om andere Circle starters op te zoeken in jouw omgeving. Samen kunnen jullie nog meer mensen bereiken om een eerste stap te zetten. Via deze LinkedIn groep kom je met Circle starters in contact. 

Mensen van alle leeftijden kunnen een Circle starten of er aan deelnemen. Zolang je maar de wens hebt om meer impact te maken. Het programma is ontwikkeld voor mensen die al werken of gewerkt hebben.

Nee. Sowieso verplicht de deelname aan de Circle je tot niets. Je kunt ook tot inzicht komen dat morele ambitie niets voor jou is, of dat je juist binnen jouw huidige organisatie veel impact kunt maken. Het is wel belangrijk om je open te stellen voor nieuwe perspectieven en mogelijkheden,  binnen je huidige werk of daarbuiten. 

Iedereen die een groter verschil wil maken in de strijd voor een betere wereld  is welkom om een Circle te starten of er aan deel te nemen. Of je nu in een baan zit waarin je anderen helpt, maar grotere ambities hebt, of juist in een heel ambitieuze rol zit maar het gevoel hebt dat je meer kan toevoegen: de Circle is voor jou! Het programma is ontwikkeld voor en getest met mensen die al werkervaring hebben.

We creëren een internationale beweging van mensen met morele ambitie. Vanaf volgend jaar bieden we ook in het buitenland dit programma aan. We willen graag dat het programma van de ‘Moral Ambition Circles’ in ieder land dezelfde naam draagt.

Als je jouw circle hebt gestart krijg je toegang tot alle bronnen en opdrachten. Hierin vind je ook een document met alle tips voor het begeleiden van jouw Circle.

We raden je aan om deel te nemen aan een van onze webinars voor Circle starters. Hierin maak je ook kennis met anderen. Ook nodigen we je uit om lid te worden van onze LinkedIn groep voor Circle starters.

Nee. Als Circle starter ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een locatie. De ideale locatie heeft een afgesloten ruimte waar je rustig kan praten. Het is het fijnst als je daadwerkelijk in een kring kunt zitten en gebruik kan maken van een scherm.

We hebben een aantal tips voor het vinden van een locatie:

  • Op je werk: vraag of je hier ‘s avonds van een vergaderruimte gebruik kan maken.
  • Rouleer wekelijks: organiseer de eerste sessie bij jou thuis en vraag erna iedereen een keer de groep te gast te hebben.
  • Bij een maatschappelijke instelling: vaak kun je bij bibliotheken of buurthuizen goedkoop ruimtes huren voor initiatieven met maatschappelijk nut.
  • Commercieel een ruimte huren: ook bij commerciële verhuurders van vergaderruimte kun je vaak korting krijgen als je een initiatief bent met maatschappelijk nut.

We raden aan om bij het samenstellen van de cirkel te letten op het ambitieniveau van de individuele deelnemers en te kijken naar een gemene deler. Uit onze ervaring weten we dat Circles het beste werken als de hele groep ervan overtuigd is dat zij meer morele ambitie willen tonen en bereid zijn tijd te maken om te ontdekken hoe dat te doen. Wat betreft gemene delers kan je denken aan leeftijd, carrière fase of de huidige werkomgeving.

Nee. The School for Moral Ambition is een stichting zonder winstoogmerk en biedt het programma gratis aan. Voor het starten van een Circle krijg je niet betaald. Mogelijk verandert dit in de toekomst. Maak via dit formulier jouw interesse kenbaar om vanuit The School for Moral Ambition Circles te leiden.

Ja. Naast de Circles werken we aan fellowships. Meld je via onze homepagina aan op onze nieuwsbrief om als een van de eersten op de hoogte te worden gesteld.

Jazeker. We raden je wel aan om in ieder geval de eerste bijeenkomst live te doen. Waar mogelijk is een tussentijdse en een afsluitende sessie live ook wenselijk.

De beste manier om aan deelnemers te komen is via je eigen directe netwerk of door mensen uit jouw netwerk te vragen om weer anderen te vragen. Daarnaast raden we je aan een oproep te plaatsen op je eigen Linkedin pagina. Je kan ook een oproep doen in de LinkedIn groep voor circle starters..

Op dit moment niet. We overwegen dit in de toekomst wel te gaan doen. Heb je interesse? Geef dat graag hier door. Als we besluiten om vanuit The School for Moral Ambition Circles aan te bieden dan willen we je graag kunnen bereiken!

Dat kan zeker! Let er wel op dat dit meer van je vraagt dan alleen deelnemen of de circle leiden. Houdt als deelnemer rekening met ongeveer drie uur voorbereiding per bijeenkomst. Om jouw Circle goed te leiden raden we je aan om twee uur voorbereidingstijd te nemen per bijeenkomst. 

Daarnaast is het belangrijk dat je er bij het leiden van je cirkel voor waakt om zelf niet te veel ruimte in te nemen als deelnemer. We adviseren je om een van jouw deelnemers te vragen de tijd te bewaken.

Je kan deelnemen aan een Circle door er zelf een te starten. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook vijf tot zeven anderen om de stap te zetten naar een baan met impact. Het alternatief is om iemand te zoeken in jouw omgeving die het leuk vind om een groep te starten en begeleiden.

Je sluit je aan bij een Circle via een uitnodiging van een Circle starter. Ken je nog niemand die een Circle start? Wij nodigen je dan uit om zelf het voortouw te nemen en een groep samen te stellen. Hier vind je wat dat van je vraagt. Een alternatief is om jouw wens kenbaar te maken in deze LinkedIn groep van Circle starters.

Op deze pagina kun je jouw Circle aanmaken. Jouw belangrijkste rol is het samenstellen van de groep van vijf tot zeven mensen die een stap willen zetten, plus jijzelf. We raden je aan deel te nemen aan ons webinar voor extra context en tips.

Nee, dit kan niet. Voor deelname dien je gevraagd te worden voor een bestaande Circle of er zelf een te starten. In deze Linkedin groep voor Circle starters kun je een oproep doen om deelnemers te vinden voor een Circle die jij start, of een Circle vinden die juist deelnemers zoekt.

Op dit moment is het platform zo ontworpen dat één persoon de Circle start en anderen uitnodigt om deel te nemen. Je kan onderling afspreken om het leiden van de sessies samen te doen. Zo kan de ene persoon de tijd bewaken, terwijl de ander de opdrachten toelicht en begeleidt. Een ander voordeel is dat een bijeenkomst kan doorgaan als een van de twee leiders ziek is. 

Staat je vraag er niet tussen?

Laat het ons weten via info@moralambition.org