Jacqueline van den Ende weet dat een leefbare wereld geld kost (en oplevert)

Profiel
8 min

Jacqueline van den Ende weet dat een leefbare wereld geld kost (en oplevert)

Profiel
8 min
Mar 19, 2024

Duurzaamheid gaat maar al te vaak over wat we níét zouden moeten doen. Maar het tegengaan van klimaatverandering vraagt om meer: we hebben mensen nodig die oplossingen bouwen. Jacqueline van den Ende is zo iemand, en met haar investeringsplatform Carbon Equity helpt ze zo veel mogelijk bedrijven ook mee te bouwen aan een leefbare wereld.

In 2013 stond Jacqueline van den Ende aan het begin van een veelbelovende loopbaan als jonge investeerder. Op het eerste gezicht lag de wereld aan haar voeten, maar toch wist ze vrij zeker dat ze op de verkeerde plek zat:

“Mijn baan bestond in feite uit bedrijven kopen en daarvan de waarde vermeerderen”, vertelt ze. “Maar ik had altijd het gevoel van: ‘Shit, ik zit aan de verkeerde kant van de tafel. Eigenlijk wil ik bouwen.’”

Die drang om te bouwen was toen nog niet heel idealistisch. Sterker nog, de partij waarmee Jacqueline in contact kwam was zo commercieel als wat: Rocket Internet, de Duitse investeerder achter de online kledingwinkel Zalando en de maaltijdboxmaker HelloFresh.

Jacqueline vertelt dat ze met het hoofd van Rocket Internet Nederland om tafel zat om te praten over een project in het buitenland:

“Silicon Valley, here I come!, dacht ik. Maar toen zei hij: ‘Wat vind je van de Filipijnen?’”

“Dat was wel even schakelen”, geeft de ondernemer lachend toe. Maar uiteindelijk wilde Jacqueline de kans niet laten gaan: “Ik zag dat je er kon surfen, en toen dacht ik: ik ga gewoon op avontuur. Een week later zegde ik mijn baan op, en een maand later zat ik in Manila met twee stagiairs.”

Een foto van Jacqueline tijdens de opnames van de Moral Ambition video.
Jacqueline tijdens de opnames van de videos voor The School for Moral Ambition (Beeld: Encrite)

Startup2013

Misschien klinkt het impulsief om opeens naar de andere kant van de wereld te verhuizen voor een baan, maar Jacqueline keek al jaren uit naar een kans als deze. Het gevoel dat ze eigenlijk moest ondernemen was zo sterk dat ze besloot het wachtwoord van haar laptop te veranderen in ‘startup2013’, om zichzelf er iedere dag aan te herinneren wat haar doel was. 

Drie jaar lang werkte ze voor Rocket Internet aan een Filipijnse variant op de huizenwebsite Funda. ‘Oprichter van het Fillipijnse Funda’ staat misschien niet bij iedereen bovenaan het lijstje met lievelingsbanen, maar voor Jacqueline was het een droom die uitkwam:

“Ik kon daar eindelijk doen wat ik diep vanbinnen altijd al wilde doen, maar waar ik te bang voor was geweest. Toen begon ik ook helemaal te stralen.”

So far, so good… Jacqueline vond haar passie als ondernemer, ontmoette haar vrouw in de Filipijnen, en kreeg vanwege al dat succes een mooie positie aangeboden als partner bij investeringsmaatschappij Peak Capital. 

Maar wat had haar carrière de wereld tot dusverre opgeleverd?

“Ik begon me af te vragen: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Ik kan ontzettend succesvol zijn en een heel dikke bankrekening hebben, maar zonder een leefbare planeet heeft dat helemaal geen zin.”

‘We zitten er middenin’

Het was in het vliegtuig terug van Manila naar Amsterdam dat Jacqueline ineens besefte dat ze het roer radicaal moest omgooien. De directe aanleiding was een boek: The Sixth Extinction van Elizabeth Kolbert.

“Dat gaat over de vijf grote uitsterfmomenten in de geschiedenis van de planeet, waarop 95 procent van alle soorten op aarde is uitgestorven”, legt Jacqueline uit. “En hoe wij nu midden in de zesde golf zitten.”

Waarom maakte juist dit boek zo’n indruk? “Klimaatverandering heeft altijd wel bij mij op de radar gestaan, maar het was meer een soort achtergrondkennis”, vertelt Jacqueline. “Dit boek maakte heel duidelijk dat het uitsterven van soorten niet theoretisch is – dit is al een keer eerder gebeurd, en het gebeurt nu weer.”

Het boek was een wake-upcall voor Jacqueline: “Ik begon me af te vragen: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Niets is nu belangrijker dan me inzetten voor het tegengaan van klimaatverandering. Ik kan ontzettend succesvol zijn en een heel dikke bankrekening hebben, maar zonder een leefbare planeet heeft dat helemaal geen zin.”

“Op dat moment bedacht ik: ik wil de rest van mijn leven al mijn tijd en talent steken in het oplossen van klimaatverandering.”

Investeren in de reële economie

Dus, wat nu? Met haar ervaring als ondernemer lag een klimaatstart-up voor de hand, maar Jacqueline wilde het groter aanpakken. Ze besefte ook dat ze iets had wat de meeste andere wereldverbeteraars missen, namelijk haar ervaring als investeerder en ondernemer.

“Als ik iets heb geleerd in mijn carrière is het dat geld bepaalt wat er gebeurt in de wereld. Ik zie geld dan ook als de dirigent van het orkest: het stuurt letterlijk de toekomst.”

De inspiratie liet niet lang op zich wachten. Nog tijdens dezelfde vlucht waarop ze The Sixth Extinction uitlas, kwam Jacqueline op het idee voor het groene investeringsplatform Carbon Equity. 

“Via Carbon Equity kun je in mandjes met bedrijven investeren”, legt Jacqueline uit. “Doorgaans investeer je in zo’n 150 tot 250 bedrijven, die allemaal werken aan het oplossen van klimaatverandering. Dan kun je denken aan bedrijven die bezig zijn met plantaardig vlees, CO₂-vrij cement, de elektrificatie van de staalproductie, groene waterstof – de hele set oplossingen die we nodig hebben om naar een fossielvrije maatschappij te gaan.”

Carbon Equity verschilt op twee cruciale manieren van de meeste ‘duurzame’ beleggingsfondsen. In de eerste plaats sluit het merendeel van dat soort ‘groene’ fondsen alleen de meest vervuilende bedrijven uit, in plaats van dat ze actief op zoek gaan naar de beste oplossingen. 

In de tweede plaats investeer je via Carbon Equity niet in beursgenoteerde bedrijven, maar in de private markt. Dat is een belangrijk verschil, legt Jacqueline uit: “Als jij via een grote bank belegt op de beurs, ben je in feite geld aan het verschuiven. Dan koop je bijvoorbeeld aandelen van Tesla van mij, die ik dan kwijt ben. Tesla gaat daar niet meer elektrische’s auto’s van produceren: er is niets veranderd in de reële economie.”

“Als jij via een grote bank belegt op de beurs, ben je in feite geld aan het verschuiven: er is niets veranderd in de reële economie.”

Jacqueline tijdens de opnames van de videos voor The School for Moral Ambition (Beeld: Encrite)
Jacqueline tijdens de opnames van de videos voor The School for Moral Ambition (Beeld: Encrite)

Een visie op een betere wereld

Intussen heeft Carbon Equity meer dan 600 investeerders, die gezamenlijk ruim 200 miljoen euro hebben gestoken in veelbelovende klimaatinnovaties. Jacqueline vertelt een optimistisch verhaal, dat zowel in de financiële wereld als in klimaatkringen aanslaat.

De verhalen van Jacqueline gaan meestal over kánsen. Denk bijvoorbeeld aan de kansen voor investeerders, om zowel klimaatverandering tegen te gaan als hun geld in winstgevende bedrijven te steken. 

“Dat is voor mij een belangrijke boodschap”, licht Jacqueline toe. “Niet alleen kun je geld verdienen, maar je mág ook geld verdienen. In de heel puristische impacthoek leeft soms nog het idee dat geld vies is, of dat je geen geld hoort te verdienen. Maar wij hebben ook veel investeerders die gewoon willen investeren in snelgroeiende bedrijven, en voor wie het mooi meegenomen is dat dat klimaatoplossingen zijn.”

 

Naast kansen voor investeerders, ziet Jacqueline dat het verduurzamen van de maatschappij voor iederéén een kans kan zijn. Die boodschap draagt ze dan ook heel bewust uit. 

“Wat je mensen moet bieden is een visie op een bétere wereld”, vertelt Jacqueline. “Een wereld waarin energie bijna gratis is, uit hernieuwbare bronnen. Een wereld die circulair is, waarin we grondstoffen oneindig opnieuw kunnen gebruiken en we ze niet uitputten. Een wereld waarin we niet zulke gigantische verschillen hebben in welvaart, en waarin we in een socialere maatschappij leven. Een wereld met schone lucht, zonder plasticvervuiling. Je moet echt die man on the moon-visie creëren, een groter doel waar mensen zich achter kunnen scharen.”

‘Het gaat niet meer over mijn carrièreambities’

Je kunt nu gerust stellen dat Jacquelines carrière zowel voor haarzelf als voor de wereld een succes is. Maar op 39-jarige leeftijd heeft ze nog een groot deel van die carrière voor de boeg: hoe kijkt ze daarnaar?

De drang om nieuwe dingen te bouwen blijft sterk. Zo heeft Jacqueline ongeveer maandelijks een nieuw idee voor een bedrijf, met naam en al, wat ze allemaal opschrijft in een klein notitieboekje. Dat zou sommige mensen kunnen afleiden van hun grotere doel, maar het feit dat ze een duidelijke missie heeft (het tegengaan van klimaatverandering), helpt volgens Jacqueline bij het houden van focus in haar carrière. 

“Die langetermijnvisie geeft me best wel veel rust”, vertelt Jacqueline. “Ik wil het liefst in drie etappes van tien jaar te werk gaan. Dus de eerste tien jaar ben ik bezig met Carbon Equity, en de volgende tien jaar ga ik aan de slag met het volgende idee.”

Toch aarzelt ze even als ze het heeft over haar plannen voor de lange termijn: “Het gaat hier denk ik niet meer over mijn carrièreambities. Misschien klinkt dit ongeloofwaardig, maar wat ik doe is heel erg geredeneerd vanuit de vraag: waar kun je iets toevoegen?”

Want hoewel ze graag over kansen voor anderen spreekt, is ze uiteindelijk niet bang om zichzelf iets op te leggen: 

“Ik denk dat je persoonlijk misschien gelukkiger kan zijn door in de Filipijnen aan het strand te gaan wonen, een remote job te nemen en elke dag te surfen”, aldus Jacqueline. “Maar omdat ik nou eenmaal de competenties en het privilege had om te komen waar ik nu ben in mijn leven, voel ik ook echt een bepaalde verantwoordelijkheid en een roeping om te doen wat ik kan.”

Over Jacqueline

 • Jacqueline van den Ende
 • Geboren in Den Haag, opgegroeid in Australië, Syrië en Wassenaar.
 • Werkte van 2010 tot 2013 bij HAL Investments
 • Richtte in 2013 onroerend goed website Lamudi Philippines op voor Rocket Internet
 • Was van 2016-2018 CEO van TrueMoney Philippines
 • Was van 2019 tot 2021 partner bij investeringsmaatschappij Peak Capital
 • Richtte in 2021 Carbon Equity op

Jacquelines lees- en luistertips

📚 The Sixth Extinction, Elizabeth Kolbert

📚 Dare to Lead, Brene Brown 

🎧 Bend not Break, een vijfdelige podcastreeks van The Great Simplification with Nate Hagens. Jacqueline: “De beste uitleg van het probleem van klimaatverandering die ik ooit heb gehoord.” 

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Block quote

Ordered list

 1. Item 1
 2. Item 2
 3. Item 3

Unordered list

 • Item A
 • Item B
 • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Foto Martijn

Block quote

Ordered list

 1. Item 1
 2. Item 2
 3. Item 3

Unordered list

 • Item A
 • Item B
 • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript